onsdag 23 juni 2010

Kållered

I söndags var jag och Susanne i Kållered och tränade jakt med Håkan, Malin, Peter och Helen (som var åskådare och en mycket duktig fotograf). Ett stort tack till Peter och Elisabeth som fixat den fina marken och även till Malin och Håkan som såg till att vi kom upp.
Ovan syns hela gänget förutom Helen då eftersom det var hon som tog fotot.
Qvittra lämnar av fint i hand, det var någon fågel som jag inte kommer ihåg namnet på. Just när jag och Peter körde våra hundar kom det ju en riktig regnskur.
Här är det en and som lämnas av från ett vatten arbete.
Det är inget fel på motivationen på att gå i vattnet i alla fall.
Helsyster Rassla lämnar av lika fint hon.
Även vitfågeln kom utan skakning eller nedläggning.
En överblick på markeringarna som vi gjorde, här är det Håkan's Posh som skall skickas. Ser ni den lilla mörka fläcken till vänster om enen, det är Peter som står där och kastar. Kan säga att hundarna hade lite bry innan dom hittade markeringen, men alla fixade det.
Helsystrarna Qvittra och Rassla
Här syns det hur det regnar, Qvittra skickas på ett närsök.
Alltid redo, det är Qvittra's ordspråk.

Klicka på bilden nedan så kommer du till fotona.
Jaktträning i Kållered 20 juni 2010 - bloggen-




Vi körde två och två, Qvittra och Carlsson började. Skott med en 6 mm pistol och vilt var det som gällde.
Det var upplagt som ett öppen prov(fast Carlsson är ju en elithund, så han fick lite svårare markeringar)

Så här var det upplagt:
Domaren tog emot oss och vi gick en liten transport till markeringarna/linjetaget(som dom hade sett när vi la ut) här började Qvittra med en enkel markering som inte var lätt, hon fick jobba en del innan hon fann den men det gick till slut. Sedan skickades Carlsson på linjetaget, här var det lite lurigt för det gick en liten stig/väg några meter innan dom var framme vid kaninen(som man inte såg där vi stod) och här tappade man dom helt i synfältet, så det var bara att lite på sin hund. Sedan fick Qvittra den andra enkel markeringen.

Efter det var det en transport till söket (16 vilt) här hämtade Carlsson in två och sedan Qvittra två som gick bra, Qvittra knallade här vid ett tillfälle när Carlsson skickades(man märker skillnaden när det är vilt med) så då gick vi och gjorde ett litet närsök för att få henne på andra tankar. Carlsson fick ta två till och likadant gällde Qvittra.

Därefter gick vi tillbaks till markerings/linjetags området och Carlsson tog en dubbelmarkering, sedan fick Qvittra ta linjetaget som hon spikade.

Åter till söket där vi skickade varannan tills dom hade hämtat in åtta var. Någonstans här gjorde Qvittra ett närsök till.

Sedan bytte vi med Razzla och Posh som körde på ungefär samma sätt.

När dom var färdiga så var det dax för Simson att tränas lite och det gick mest ut på att ta vilt, vilket han gjorde på ett mycket bra sätt(för att vara Simson) jätte roligt att se detta.

Vi avslutade dagen med att köra lite vatten, dels dolda markeringar på dummis och även lite markeringar och linjetag med fågel, mest för att kolla av avlämningarna.

Nöjd och glad så var det rätt så lätt att köra hem(inte nöjd med fotgåendet då förstås, men vi jobbar på det)


Har även fått till en riktigt bra träning i veckan tillsammans med Catta, vilket kändes superroligt.

Lydnads gänget har också kommit igång, och jag har bestämt mig för att punkt träna inkallning med stå och ligg, frammåtsändande och krypet nu en tid framöver.

Tack och hej !

tisdag 15 juni 2010

Sågknorren

I lördags hade vi en heldagsträning på Sågknorren i Femsjö. Det blev en riktigt bra träningsdag med många nya utmaningar för hundarna. Regnet det öste ner stundtals, men när man är aktiv och tränar hund eller är funktionär så märker man det knappt (om man har bra kläder på sig förstås).Det blev i alla fall inget fotograferat tyvärr.

Charlotta och Maria var snälla och fixade till en bra glöd så att vi kunde grilla på lunchen, vi hade tur att det var uppehåll just då.
Lunchen åts mellan grupp 1 och 2

Vi delade in oss i två grupper.
1:a gruppen bestod av Susanne + Rassla, Ursula + Melker, Outi + Dexter, Catta + Miraklet och Helena + Spira, där var jag skytt och så hade vi två kastare.
Charlotta + lilla Love och Maria + Axa var också med för att se och lära.
2:a gruppen bestod av Susanne + Nimbel, Jag + Qvittra, Lotta + Ådi, Mia + Melker.

Båda grupperna körde ungefär samma övningar med olika svårighetsgrader.
Vi började med att hundarna fick se att det lades ut dummisar en bit bort på en stig(2 st/hund). Sedan gick vi till en mossa och gjorde lika dant där.
Därefter ställde vi upp oss på ett led uppe på en kulle för att köra låååånga markeringar ,2 kastare+1 skytt hade vi som funktionärer.

Qvittra var het som en kamin, efter att ha suttit i bilen och hört alla skott tills efter lunch(eftersom jag var funkis åt grupp 1 på fm )
Tänkte att det är ju bra att träna så också, för det är ju oftast så det är på jaktproven.

Jag tog en chansning och brassa på med en svår markering åt höger direkt, tänkte att "fixar hon inte det så får jag väl kalla in och göra det lättare".
Hon fick ett litet stopp vid stenmuren, men löste själv detta och hittade sin dummis.
Sedan fick hon se en annan markering som kastades, då vände jag om och gick och skickade på ett linjetag på stigen som gick super.

Därefter blev det ju lite passivitet när dom andra skickades.

När det var hennes tur igen så fick hon en lååååång markering åt vänster som hon spikade.
Jag fick nästan tårar i ögonen, så bra hon jobbade min lilla hund.
Hon är för rolig att se, det går utav bara tusan, spik rakt fram, och det ser ut som om hon bara lyfter på benen och flyger(det är svårt att beskriva, måste ses)

Sedan blev det åter igen ett linjetag efter att ha sett en markering falla, på denna så blåste jag stopp rätt nära och sedan skickade henne på ett ut kommando, detta gick utmärkt.

Nu satsade jag fullt och tog en dubbelmarkering på dom två ställena som hon fått sina markeringar på innan, och vad tror ni hon gör, jo spikar dom(kanske var det den här vänstra som hon blev lite lång på, minnet är ju inte det bästa på mig)

Nu hetsade jag och Susanne varandra så vi ville ha var sin markering ännu längre ut på vänstersidan, som Qvittra fixade utmärkt.
Jag avslutade med att skicka på ett linjetag till den punkten också, och med risk för att låta tjatig så fixade hon ju det alldeles underbart bra.

(Jag tror att vi gjorde några övningar till här, både markering och linjetag men det såg ut på ungefär samma sätt)

Nu gick vi till en mosse där vi plockades fram två och två, den ena fick en markering med apport- kastaren, långt över mossen och in i skogen, medan den andra skulle skickas på det linjetaget som vi lagt ut innan, sedan skiftade vi plats.
Detta gjordes två gånger, och andra gången körde vi dubbelmarkering.

Här körde jag och Susanne i par, och det gick bra för båda hundarna förutom vid ett tillfälle då jag tappade koncentrationen på Qvittra, och vips så knallade hon när Nimbel skulle ta sin markering, jag fann mig och skrek inte nej utan vi löste det på ett bra sätt så att inte Nimbel blev påverkad.

Nu tror nu väl att vi var nöjda, men icke sa nicke, vi hade ju släpat med oss en massa vilt också, så nu blev det sök träning i två rutor med tio vilt i varje.
Vi utnyttjade stigen och hade en ruta ner mot mossen och en ruta på motsatta sidan.

I min grupp körde jag, Susanne och Lotta tillsammans och ibland så skickade vi ut så att två hundar sökte på samma sida samtidigt, och den tredje på andra sidan. Inte heller här var det några problem.

Qvittra som borde vara rätt mör i både benen och huvudet gick på som vanligt.
Det är en härlig känsla att se sin hund arbeta på precis samma sätt en hel dag, hon mattades inte ett dugg. Om jag tränar på rätt sätt så känns det som att jag och Qvittra kommer att kunna komma hur långt som helst. Vad jag är stolt över henne, och så jäkla roligt det är att jobba med henne.

En som var helt slut när vi kom hem det var jag, ont i hela kroppen så sängen den kallade tidigt denna lördag kväll.

Nästa helg blir det nya äventyr.

Tack och hej !

måndag 7 juni 2010

En helg med jakt träning

Foto : Crissi

Efter att ha varit iväg på antingen kurser, läger eller tävlat dom senaste 9 helgerna så kan jag meddela att det var underbart med lugn helg och sovmorgon.

Ja, jag har inte helt legat på latsidan, i fredags tränade jag jakt med Catta, i lördags blev det jakt träning med Stina och Marre(vilt) och i går söndag så åkte jag och Stina ut och tränade med viltet igen. Så jag känner mig rätt så nöjd, och Qvittra funkar hyggligt.

Det är så skönt nu för jag har inga tävlingar inbokade förrän i september och då blir det öppen klass B-prov som gäller, så nu skall vi träna,träna,träna på fotgående, fotgående, fotgående.

Skall förstås också fila på krypet och framåtsändandet, men tanken är att jag skall tävla bruks först nästa vår. Jag hade ju anmält mig till en elit spårtävling i Elfsborg nu till helgen men har lämnat återbud till den eftersom lydnadsbiten inte sitter ordentligt ännu.

Måste bara få gratta Fredrik och I-or till deras 1:a cert , ni är så himla duktiga.

Nu i veckan har jag och Tina avslutning på vår brukslydnads kurs, det har varit ett härligt gäng som har varit med.

Nu får jag gå ut och plocka in tvätten, skulle tränat lydnad med gänget men det blev inställt så då blev det tvättstugan i stället(inte riktigt lika roligt).

Tack och hej !