torsdag 28 april 2011

PÅSKLÄGER



Vilken underbar påskhelg jag har haft.

Jag ordnade ju ett träningsläger för Mandylike's hundarna och för mina två träningsgäng på Halmstads brukshundklubb. Samtidigt så fixade Susanne ett lydnads/jakt läger för ett- åringarna.
Vi var ca 30 personer som max . Var och en fixade sin egen frukost och lunch och sedan hade jag beställt mat på kvällarna som kom utkört till oss.
Så här läckert var Buffe' faten på påskafton

Jag hade satt upp lappar där var och en kunde skriva vad dom ville göra varje för- och eftermiddag. Sedan var det bara att träna med sin grupp och dela med sig av sina kunskaper och det gjorde alla till 100%.

Vi hade ju ett underbart väder, riktigt god mat på kvällarna, en helt suverän klubbstuga att vara i med en stor och fin appelplan. Nära till skogen, vattnet, fält, mataffär, äventyrsbutiken, och gångavstånd till två uppletande rutor. Camping i stugan eller med husvagn brevid stugan. Min snälla mamma var med och hjälpte till hela helgen med markservicen, utan henne hade man inte kunnat träna så mycket. Hon fixade och donade och såg till alla mådde bra. Och att vi sedan var vi ju ett super- duper gäng utan några ledsamheter och med MASSOR av kunskap och humor gjorde ju inte helgen sämre. Om man måste klaga på något så var det väl att vi inte var några party prinsessor precis.

Tack till alla som kom och gjorde så att helgen blev så jäkla bra.

Min helg såg ut så här.
Torsdag:
Husvagnen hade jag satt där redan på onsdag, så det var bara att åka hem efter jobbet och fixa med packningen och handla mat och sedan bar det iväg den långa sträckan på ca 5 km till klubben.
Folket började att droppa in, jag hade ju sagt att det var bra om man kunde komma på torsdagen så att vi kunde planera fredagens aktiviteter och inte behövde ta tid till det då.
Vi grillade lite på kvällen.

Fredagen:
Jag och 5 stycken till åkte iväg till bokskogen för att köra spår och uppletande.
Spåret som var lite trixit med en del svårigheter(trodde jag) fixade Qvittra jätte bra, även uppletandet med små föremål i en bokebacke med strålande sol löste hon bra.
Tillbaks till klubben, lunch och sedan en platsliggning och lydnad, körde igenom alla momenten med belöningar på olika ställen. Mycket nöjd med dagen.Lördagen :
Började med lydnad, nu körde jag igenom ingång på plan, fritt följ, rak inkallning, framåtsändande och kryp. Fick med mig en del bra tips som jag skall jobba med. Efter detta så var det dax för uppletande i "fält" rutan, fick säga till den lilla damen en gång att hon minnsan skall lyssna när jag kallar, men är nöjd i det stora hela, även denna gång hade jag små föremål.
På eftermiddagen hade jag sagt att jag skulle köra jakt, men jag blev lite trött efter lunchen och bestämde mig för att hoppa av detta och bara slappa med en kall öl och titta lite på ett-åringarna, hann även med ryggläge i en timme innan maten.

Söndagen :
DETTA VAR VERKLIGEN DAG TRE
Jag började med att gå ut ett upptags spår, tre till höger och tre till vänster, medan dessa fick ligga till sig så körde vi uppletande i en skogsruta med en ridå av tätare gran i en mitt sträng. Qvittra sprang hej villt och lyssnade inte på mig, till slut så orkade jag inte korrigera henne, hon fick väl in några föremål, men inte på det viset som jag vill.
Sedan skulle vi ta våra spårupptag, och här höll jag på att bli tokig, hon gick åt vänster alla sex gångerna, och dom gångerna som spåret gick åt vänster så missade hon belöningsapporten så jag fick kalla tillbaka henne. Kan säga att dessa spårupptag vill jag bara glömma, skall gör om det på fredag och hoppas då på att det skall gå bättre.
Jag och Lotta stannade vid sjön och lät Qvittra och Moltas bada, samtidigt passade vi på att ta några foton på dom fina syskonen(det var tyvärr bara dom två från den kullen som var med på lägret)Behöver inte säga vem som är vem, det syns tydligt.Tillbaks till klubben, lunch och sedan lydnad i två små pass, körde dom fyra första momenten, av någon konstig anledning är det dom som det är högst kofficient på och det är dom som Qvittra har svårast för. Andra passet körde jag rutan och fjärren.

Måndag :
Lydnad (alla momenten) som gick bra, hon känns rätt så stabil nu och sedan uppletande på klubben i "skogsrutan", här hade jag lagt ut några små föremål som det var mycket lite vittring på. Qvittra hade svårt att gå igenom några täta buskar, sedan när hon gjorde det var det ju synd att hon inte fick vittring på föremålen, jag fick hjälpa henne en del men det blev bra till slut.

Avslutade med att fota Ester och Stella (helsyster fast ett år yngre)Ester 14 åt till vänster och Stella 13 år till högerEfter detta var det lunch och städa stugan, här hade min snälla mamma också gjort ett jätte jobb, så det var inte mycket kvar till oss.

Lite trist tycker jag nog att det var när man skulle säga hej då till alla.Fotograf till denna bild : Lennart D

Tack och hej !

tisdag 19 april 2011

Elitspår i Hässleholm

Då har jag och Qvittra varit i farten igen.
I söndags gjorde vi vår 3:e elitspår tävling i Hässleholm.
Har aldrig varit där men det var en fin klubb och bra ordnat med fina spår och trevliga funktionärer.
570,25 poäng fick vi ihop (inget cert) och första gången som Qvittra fick kliva upp på prispallen

Åter igen var jag nöjd med Qvittras prestation.
Men inte med min för jag skötte mig urdåligt på uppletandet.

Dagen började med spår nummer 1 och både spårupptag och spår gick som en dans.
Helt underbart att gå bakom Qvittra när hon spårar på det viset, hade inte problem någonstans på hela spåret, och upptaget gjorde hon så fint så fint. 10-10 på båda.

Sedan var det uppletande i en bokebacke. Jag skickade henne i vänster kant och hon sprang rakt ut och tog det i vänster hörna, då flyttade jag på mig mitt dumma nöt, och jag som säger till alla att man alltid skall skicka två gånger på första skicket speciellt om man får in ett föremål. När Qvittra lämnade av såg jag att hon markerade något framför sig och jag bara viftade iväg henne och trodde att hon skulle gå direkt ut och plocka föremålet men det gjorde hon inte för vinden slog så hon tappade vittringen igen. Sedan blev det hawai av det hela, hon vek av åt vänster när jag skickade ut henne och jag blev irriterad men det var säkert den där vittringen som hon inte kunde släppa, hon körde sitt eget race och lyssnade inte på mig så det blev en del tjat. Sedan fick hon 2:an och 3:an och när det var en minut kvar så var jag ju i höger sidan och där fanns ju inga föremål. Fasiken så arg jag var på mig själv efteråt när jag fick reda på var föremålet låg, jag tycker att vi skall ha en 10 på detta moment, men det går ju inte när man har en sådan knasig matte. Betyg 5-7 , så där förlorade vi 24 poäng.

Sedan var det plats 10-10, och stege 8,5-9 hon hoppade sista steget och var lite het.

Efter lunch var det lydnad, nu var jag lite spänd på om det var en engångsföreteelse att hon gick hyfsat på första tävlingen, eller att det kanske börjar bli lite stabilare.

Vi hade en härlig känsla rakt igenom och jag räddade två nollor och det är ju skönt när man kan göra det. Är riktigt nöjd med Qvittra och hennes attityd. Ann-Sofie var snäll och filmade, så ni kan kika här nedanför.

Fritt Följ : 8,5-7,5
Här missade hon helt i en halt, men är ändå nöjd, detta moment har vi svårt att få till.

Inkallningen : 6-8
Vilket härligt bakåt tänk hon har här, när jag kallar in efter ställandet är hon på väg att vända för att ta "bollen" men sansar sig och kommer på mitt handtäcken och hon har samma tänk efter läggandet. En nolla räddad.

Framåtsändandet : 9-8
Är så nöjd med detta moment, det dom drog på var hoppen på mig efter inkallningen, det bjussar vi på nu så här i början av karriären.

Krypet : 7-5
Detta är jag också nöjd med. Är ju långt ifrån färdigt, men jag tror att det kommer att bli bra om ett år eller så.

Skallet : 9-8,5
Mycket bättre än förra gången, Qvittra är ju ingen skallare precis, det sitter rätt djupt inne hos henne.

Metallen : 10-9,5
Bra

Tungen : 9,5-9
Sätter sig lite snett framför mig

Hoppet : 7-7
Här räddar jag den andra nollan, hon hoppar ut som en gummiboll och ser flaggan i framåtsändandebanan och tänkte nog att "matte har kastat en boll" så hon drar järnet dit och jag ropar sitt, hon stannar och vänder sig om men fattar inte varför jag stoppat henne, så jag gör handtecken och säger sitt. Då är hon ju ca 3-4 meter utanför hindret och jag tänkte att hon aldrig kommer att hoppa tillbaka, för så snett har vi inte tränat på. Här är matte lite duktig och gör handtecken åt höger och säger ett tydligt hopp och vad gör den lilla hunden, jo hon går in i linjen och hoppar tillbaka som en gummiboll.

Nedan är fritt följ, inkallningen och framåtsändandet
http://www.youtube.com/watch?v=GeaerRu5ZIY



Här kommer krypet, skallet, metallen, tungen och hoppet
http://www.youtube.com/watch?v=jva0pncY-44



Nu skall här tränas vidare så att vi kan få till riktigt höga poäng.
Och det känns mycket bra kan jag avslöja.

Tack och hej !

tisdag 12 april 2011

Qvittra tränar kryp

vecka 14 och början på vecka 15


Måndag : Har semester efter dessa aktiva dagar. Kvällen ägnades åt en liten träningstävling med både uppletande och lydnad i Oskarström. Mycket nyttigt med både ny plan och att köra en sådan "tävling" efter en riktig tävling. En del saker behöver ju belönas upp och en del får man justera. Kände att jag började bli lite sjuk.

Tisdagen : Gick hem från jobbet, förkylning och astma. Hoppade över träningen med gänget.

Onsdag : Hemma och sov och vilade upp mig. Tog mig till klubben på kvällen eftersom vi hade kurstillfälle nummer 3 och det var skönt med lite friskluft, orkade med att köra ett litet lydnadspass med Qvittra innan.

Torsdag : Hemma och vilade och mådde lite bättre. Kvällen var det en träningstävling igen i Halmstad med både uppletande och lydnad.

Fredag : Slappade och vilade

Lördag : Det var ju en underbar dag med sol och värme, och jag mådde ännu lite bättre. Jag körde ut i skogen själv med en lite fikakorg, la ett spår i bokskog till Qvitta och satt och solade och tog min fika i liggtiden. Åh så gött jag och hundarna hade det. Och Qvittra spårade så bra, så bra.
I denna fina bokebacke hade vi vårt spårupptag.
Detta var spårapporterna som hon tog utmärkt, även den lilla lilla pinnen som låg uppe på en sten.

På eftermiddagen så röjde jag i trädgarden, och det blev så fin.

Söndagen : Tränade uppletande och lydnad med Tina och Christer . Här kommer en liten film med vårt kryp, kvaliten är inte så bra, det är filmat med min telefon. Tyvärr får jag inte till det med filmen här, så den är med i nästa blogg inlägg.

http://www.youtube.com/watch?v=p9MNEH8iKKs&feature=player_detailpage

Det ser väl inte så tokigt ut?, det är ju långt ifrån klart men dom som vet hur mycket jag har slitit med krypet tycker nog att vi har gjort framsteg.

Måndag : Åter på jobbet. På kvällen tränade jag, Tina och Christer lydnad. Vi hade alla tre hundarna ute samtidigt och växlade efter varje moment. Också en bra träning att kunna varva upp och ner snabbt.

Tisdag : Kurstillfälle nummer 3, men jag slutar tidigt och det gör Tina också så vi kör ett pass med uppletande och lydnad innan.

Tack och hej !

måndag 4 april 2011

Debuten i elitklass är avklarad

Då var debuten i elitklass avklarad och jag är så nöjd med både Qvittra och min insats.

Helgen startade redan i torsdags då Anki kom upp på morgonen och vi körde spårupptag på fält, uppletande med små föremål och sedan ett lydnadspass (inkl platsliggning) i regn. Allt kändes så bra med både Qvittra och Astrid.
På kvällen åkte vi och lyssnade på Kenth Svartberg som hade föredrag om - Utveckla din tävlingshund, tack Jenny och Camilla som fixat till detta.
Fredagen var det - Clinic med Kent Svartberg och ämnet var tävlingslydnad i praktiken, detta var en heldag 9-17 . Båda evenemangen var superbra och jag har fått med mig många bra tankar.
När detta var slut så åkte jag bara hem och packade in mat och kläder sedan hämtade jag husvagnen och körda ner till Simrishamn och var väl på plats ca 22.30.

Lördagen var jag 5:e reserv på, men eftersom jag var på plats så gick jag på lottningen utan att direkt ha förberett något, hade ju fått reda på att det inte var några fler återbud. Men en stackars människa hade kört vilse och dom väntade på henne ca 10 minuter men hon dök inte upp, så då var platsen min. Lite konstig känsla hade jag allt, men det kändes ändå bra att jag kunde få till det utan några förberedelser. Jag drog ju klart nummer 2, så det var bara pang på rödbetan.
Qvittra gjorde ett riktigt fint spårupptag (10-10) med fina analyser långt ut i rutan, sedan bar det iväg och vi fick rätt så snabbt och lätt 4 pinnar, sedan blev det bekymmer för min lilla hund.
Hon jobbade och "kluckade" med sin näsa, slet som jag tror inte jag har sett henne göra innan, men hittade inte spåret, hon gick tillbaka som hon gör när hon tappat spåret och jag kunde inte läsa henne riktigt men det kändes ändå som att hon var i närheten av det. När tiden hade gått ut så tog jag mig en funderare och kom fram till att jag skulle försöka att göra det bästa av situationen, hade detta varit på Esters tid hade jag nog bara kopplat loss och gått till bilen, ganska sur, men nu så gick vi upp dit jag visste att 4:e pinnen låg, och hon hade så svårt att hitta spåret igen, men fick det till slut och spårade ett litet tag men sedan tappade hon det igen, då släppte jag loss henne så att hon fick frispåra och så gick vi åt det håll som slutmannen stod, och här hittade hon spåret och frispårade så att hon fick 2 pinnar + slutet med mycket belöning och beröm, så det blev ett bra utbildningsspår för henne och hon höll på i 50 minuter och gav aldrig upp.
Sedan körde vi ju klart uppletandet efter dom tävlande och även platsliggning och lydnad.
Så det blev en heldag för både henne och mig , lydnaden gick inte alls bra men det är inte så mycket man kan göra dan innan en tävling men vi fick i alla fall jobbat oss igenom den så det kändes ok när vi slutade. På kvällen blev det Kina mat i stugan med några av dom härliga tävlande. Sedan somnade vi sött.

Söndagen drog vi start nummer 9, så då hade vi både förberett oss innan och hade även tid innan påsläppet.
Qvittra var taggad till tusen när domarbilen kom, och nästan skrek när vi gick fram till upptagsrutan, och jag tänkte - herre gud hur skall detta gå? Skickade iväg henne, vi hade motvind i rutan, hon sprang snabbt ut till halva rutan och tvärbromsade och där bärjade hon att analysera, höger, vänster, höger, vänster, jag trodde att det var något annat spår för så har jag aldrig sett henne göra och rätt som det var hade hon bestämt sig och spårade ut åt höger, tror ni att jag väntade på en kommentar från TL? men hon var tyst så det blev 10-10 på det upptaget.
Sedan spårade hon som en gudinna, hade jätte svårt i 3-4 vinklar men redde ut det och det var verkligen roligt att se hur hon jobbade. Efter 30 minuter var vi i land med alla 7 småpinnarna och slutet. Tror ni att jag var lycklig ???
Lite vila sedan var det dax för uppletandet, och som hon gjorde det, nästan ståpälsvarning. 10-10. Då hade vi alltså fullt på specialen på vår första genomförda elit tävling, mycket stolt matte.
Platsen gick bra 10-10, och efter stegen blev det lite tjafs 9,5-10 på den.
Sedan var det "bara" lydnaden kvar, och vilken konstig känsla att inte ha en aning om hur detta skulle gå, om Qvittra var trött, pigg eller helt slut, jag har ju ingen aning om hur jag skulle värma henne, men det blev väldigt bra med facit i hand.
Fritt följ 7-8
Inkallning med stå och ligg 8-8,5
Framåtsändandet 7-7,5
Kryp 5-0
Skall 7-7
Metallapport 9,5-10
Tung 9,5-10
Hopp 9,5-10

Totalt fick vi alltså ihop 583,75 poäng och jag är jätte nöjd med detta, visst hade det varit roligt med 1, 25 poäng mer och ett cert, men jag är så glad att vi fick ihop det så bra som vi fick.
Certen kommer att komma så småningom det är jag alldeles säker på.
Vi kom 5:a i tävlingen.
Anki och Astrid gjorde en riktigt bra tävling dom också, tyvärr så höll inte Ankis röst på inkallningen så Astrid kände inte igen sin matte så det fick bli några extra kommandon, och ändå så skrapade dom ihop 602,75 poäng. Jätte grattis till dom två, hoppas nu att du Anki kan kurera dig till nästa helg.

Tusen tack till Simrishamns brukshundklubb, så trevligt bemötande av alla och verkligen välordnat för dom tävlande, att klubben sedan ligger på underbart vacker mark gör ju inte saken sämre. Detta var första gången jag var här och det blir inte den sista kan jag lova.

Jag är 9:e reserv i Ängelholm, så då är det kört för min del, men har kommit med i Hässleholm(har inte varit på denna klubb heller)

Nu skall vi njuta av detta, och köra ett par träningstävlingar i veckan, så att vi kan göra ännu bättre ifrån oss framöver.

Tack och hej !
Tyvärr inga bilder eller filmer från helgen, hade liksom ingen ork att engagera någon för detta.